Od 1. júla 2024 nadobudne účinnosť nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý prinesie zlepšenia v prospech spotrebiteľov.

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa (zákon č. 108/2024 Z. z.), ktorý nadobudne účinnosť 1. júla 2024, zavádza dôležité zmeny, ktoré ovplyvnia rôzne sektory vrátane realitných kancelárií a maklérov. Tento zákon modernizuje a zjednodušuje existujúce pravidlá ochrany spotrebiteľa, pričom zohľadňuje požiadavky európskych smerníc. Hlavné dôsledky pre sektor nehnuteľností sú stručne uvedené nižšie.

ROZŠÍRENÉ POVINNOSTI INFORMOVANIA

Realitné kancelárie a makléri budú musieť poskytovať podrobnejšie informácie pri uzatváraní zmlúv so zákazníkmi. To zahŕňa:

  • Vyššie požiadavky na obsah reklamy a transparentnosť cien: Pri inzercii nehnuteľností bude potrebné uvádzať reálnu a úplnú cenu vrátane provízie, čím sa predíde skrytým nákladom a zavádzaniu klientov. Pri uvádzaní nájomného v inzeráte musí byť tiež zahrnutá suma za služby pre určitý počet osôb.
  • Podrobné informácie o službách v oblasti nehnuteľností: Realitné kancelárie musia jasne určiť rozsah svojich služieb, ceny a akékoľvek súvisiace poplatky, aby sa predišlo nedorozumeniam a možným sťažnostiam zo strany zákazníkov.
  • Informácie o alternatívnom riešení sporov na webových stránkach: Zákon vyžaduje, aby každá realitná kancelária, ktorá má webovú stránku, zverejňovala informácie o možnosti alternatívneho riešenia sporov podľa zákona č. 391/2015 Z. z.

OCHRANA SPOTREBITEĽOV

Realitné kancelárie budú musieť zabezpečiť väčšiu ochranu spotrebiteľov pri objednávaní služieb „na diaľku“. To zahŕňa:

  • Zákaz zavádzajúcich praktík: Nový zákon sprísňuje pravidlá ochrany pred zavádzajúcimi a podvodnými obchodnými praktikami, ako sú napríklad falošné recenzie. Zákon stanovuje požiadavky na odbornú starostlivosť, ktorú musí obchodník dodržiavať pri komunikácii so spotrebiteľmi, čo je v súlade s poctivými obchodnými praktikami a všeobecným princípom dobrej viery. To sa týka ako realitných kancelárií, tak aj maklérov, ktorí v nich pracujú.

MECHANIZMUS DRUHEJ ŠANCE

Pre podnikateľov vrátane realitných kancelárií a maklérov sa zavádza mechanizmus druhej šance, ktorý umožňuje dobrovoľne ukončiť porušovanie predpisov a opraviť ich bez rizika vysokých pokút. Tento mechanizmus:

  • Motivuje k dodržiavaniu pravidiel: Zákon takto motivuje obchodníkov, aby dodržiavali pravidlá a rýchlo odstraňovali vzniknuté škody.
  • Znižuje výšku pokút: Ak realitná kancelária alebo maklér dobrovoľne odstráni nedostatky a poskytne náhradu zákazníkom, možno sa vyhnúť vysokým pokutám alebo ich znížiť.

POSILNENIE DOZORU A SANKCIÍ

Nový zákon posilňuje právomoci dohliadajúcich orgánov a zavádza nové princípy ukladania sankcií. Horná hranica peňažnej sankcie bola zvýšená na 200 000 eur. Pre realitné kancelárie to znamená:

  • Jasnejšie pravidlá dohľadu: Dohliadajúce orgány budú mať jasne vymedzené právomoci, čo zníži konflikty kompetencií a zvýši efektívnosť kontroly.
  • Spravodlivejšie tresty: Pokuty budú určené ako percento z obratu, čo by malo zabezpečiť spravodlivejšie a primerané tresty.

ZÁVER

Nový zákon č. 108/2024 Z. z. prináša zmeny pre realitné kancelárie a maklérov, ktoré zvyšujú ochranu spotrebiteľov a môžu prispieť k zlepšeniu trhu nehnuteľností. Očakáva sa tiež pozitívny vplyv na inzerciu.

Ak máte po prečítaní tohto článku otázky, zavolajte nám! Kontakty nájdete tu: https://www.babonytre.sk/kontakt
Tiež sa prihláste na náš Telegram kanál - https://t.me/nehnutenostBratislava (naše aktuálne ponuky a rýchle odpovede na vaše otázky týkajúce sa nehnuteľností).

Pôvodný text: https://www.realitnaunia.sk
Zdroj fotografie: https://www.podnikajte.sk/uctovne-doklady/naskenovany-podpis-na-fakture

Pečať overeného člena Združenia realitných kancelárií pre Baboby TRE

Babony TRE & PARTNERS tvorí kolektív starostlivo vybraných odborníkov na trhu s nehnuteľnosťami. Naša hlavná sila spočíva v hlbokom vzdelaní a vedomostiach v oblasti práva, obchodu a marketingu, kombinovaných s bohatými skúsenosťami v realitnom biznise. Vzhľadom na neustále sa meniaci a rozvíjajúci trh s nehnuteľnosťami, neustále sledujeme najnovšie trendy a snažíme sa získať najaktuálnejšie poznatky prostredníctvom rôznych vzdelávacích kanálov a programov.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.